10 tänkvärda tips om e-post

februari 08, 2012

E-post är en viktig del av vardagen där vi delar information mellan varandra. Men, all information är inte avsedd för alla ögon. Individer med inte helt goda avsikter gör vad de kan för att lura till sig lite trovärdighet. Inkräktare kan avvärjas med några enkla och kloka tips. En checklista (både på jobbet och privat) över det varje användare bör känna till. Här kommer vad vi på Ramcon tycker du bör känna till.

SÄKERHET: Varje meddelande är som ett vykort som passerar olika ”postkontor” innan det hamnar hos rätt adress. Det du skriver kan fångas upp av vem som helst (som har kunskapen). Se till att du skyddar hemlig och känslig information. Trots detta är det ingen garanti att innehållet är 100 % skyddat. Även om du gör vad du kan för att upprätthålla säkerheten är det inget som säger att mottagare eller avsändare tänker i samma banor.

KRYPERING: Ha som vana att alltid kryptera viktig information. Vanliga klienter (Outlook, Thinderbird, Apple Mail) har inställningar för kryptering. Det finns även plugin för dig som läser din mail via webbläsaren.

HTTPS: När du besöker en vanlig hemsida börjar adressen med ”http://”. Läser du din e-post via webbläsaren är det viktigt att du istället ansluter via ”https://”. Vanligtvis syns detta tydligt med en ikon. Vanliga mailsystem (så som Gmail, Yahoo och Hotmail) ger dig som användare möjlighet att välja denna inställning som automatisk så fort du loggar in.

LÖSENORD: Att skydda din information via lösenord är en ständigt återkommande procedur. Det är allt för vanligt att användare använder samma lösenord överallt. Detta är självklart mycket tacksamt för inkräktare med avsikt att skapa problem för dig. Om du blandar STORA och små bokstäver, siffror och specialtecken i dina lösenord minskar naturligtvis risken att det oönskade uppstår. Om du byter lösenord lite då och då är det självklart ännu bättre. Använder du en mobiltelefon med Internet access är det viktigt att du skyddar din information även där. Det är vanligt med lösenordshanterare som krypterar alla din lösenord under ett huvudlösenord.

AVSÄNDAREN: Är du säker på att avsändaren är äkta? Kanske en av din kontakter råkat ur för en bluff och det skickas falsk information från en avsändare du litar på. Flera e-post leverantörer lägger mycket energi på säkerhet för att stoppa falsk e-post i ett tidigt skede. Dmarc är en verifieringsstandard som börjar breda ut sig. Gott omdöme är dock det effektivaste skyddet.

BILAGOR: Att skicka filer mellan kollegor och vänner är ett smidigt sätt att dela information mellan varandra. Men, var försiktig med vad du öppnar och tittar på. De flesta program/webmail scannar bifogade dokument med det är ingen garanti på att du går säker. Även här gäller det att ha ett gott omdöme.

E-POST = FILSERVER: Det är inte ovanligt att din e-post håller reda på viktiga dokument. Känner du igen detta är det hög tid att tänka om. Tabort viktiga dokument så de inte ligger lagrade på den server som hanterar din e-post. Blir du attackerad och utsatt för intrång är det högst sannolikt att inkräktaren kan hitta (och läsa) den information som du trodde var säker. För att öka tillgänglighet av information finns det andra och avsevärt bättre lösningar. Microsoft office 365 och Google Apps är produkter som vi rekommenderar dig att titta närmare på.

ENKEL TEXT: De flesta e-post program (och webmail) har en inställning som tolkar meddelanden som ren text (plain text). Det betyder att all html visas som text och du undviker länkar som leder till oönskad destination eller resultat. Det som händer är att bilder och länkar ej visas, men du missar å andra sidan inte dold information. Inte så vackert kanske, men desto säkrare.

PRIVAT / JOBB: Allt för ofta drabbas företag av problem där användaren nyttjar sin mail även privat. Förutom säkerhetsrisken och att arbetsgivaren kan läsa din e-post är det ett bra sätt att samla på sig spam av alla de slag, i värsta fall virus som kan sänka ett helt företag. Använd istället en privat adress för allt som inte rör ditt jobb. Gmail, Hotmail, Yahoo är namn på vanliga tjänster som erbjuder gratis e-post. Det betyder även att du skiljer på företagets kontakter och dina privata.

VINNARE?: Hur stor är chansen att någon (helt okänd) kontaktar dig för att berätta att du har vinnut 1 miljon? Hur stor är sannolikheten att Mastercard kontaktar dig och ber dig lämna ut kortinformationen? Var uppriktig mot dig själv och undvik uppenbara försök till nätfiske. Om din klient eller webmail stödjer rapportering kan det vara värt att rapportera direkt.

UA-33196496-1