Skydda trådlöst nätverk?

oktober 05, 2017

Trådlöst nätverk är praktiskt och tacksamt för ett rörligt användande där hemma (eller på jobbet). Men, det finns ett antal viktiga punkter att ta hänsyn till för att undvika ”öppet hus – dygnet runt”. Föreställ dig att lösenord till ditt trådlösa nätverk är detsamma som nyckeln till din ytterdörr. Din router har ett login och lösenord för att fysiskt ändra inställningar för din anslutning till och från Internet.

Om någon tar sig in i ditt hus och utger sig för att vara du, använder dina kläder, äter vad som står på bordet, sitter i din favoritfotölj,  kör din bil – hur skulle du reagera då? Ett dåligt skyddat nätverk kan utnyttjas av ljusskygga individer för att dölja den äkta identiteten. Istället är det din IP-adress som används och som  är knuten till din adress och en specifik dator. Detta gäller inte enbart vid intrång via trådlöst nätverk, men är särskilt utsatt vid svagt eller inget skydd.

För att undvika öppna dörrar och utnyttjande av din identitet är det viktigt att du sätter ett lösenord på ditt nätverk som är blandat med stora och små bokstäver samt siffror och tecken som kräver en tangentkombination (exempelvis tecknet @). Det är självklart ingenting värt om detta lösenord ligger skrivet på en lapp vid ditt tangentbord, men du har säkert förstått budskapet så långt.

Vill du göra det ytterligare besvärligare (för både inkräktare och användare) går det att sätta begränsning på varje enhet som ansluter till det trådlösa nätverket. Alla elektroniska produkter med nätverkskommunikation har en s.k. MAC-adress. Med denna adress (för din dator) i listan av godkända adresser håller andra obönhörligen utanför. Det är dock en hel del hantering så snart det kommer ny hårdvara som behöver access. Men är du överens med det så är detta ett alternativ.

Med lite logiskt tänkande och kunskap slipper du onödiga överraskningar.

 

UA-33196496-1